2007. június 14., csütörtök

Zarandoklat

Dicsertessek!

A tegnapi napom Szt. Tamas apostol jegyeben telt. Kellemes 38 fokban delutan kettokor indultam el, hogy vegignezzem a Tamas batyo altal Chennaiban hatrahagyott emlekeket.

Kirol is beszelunk?
Szent Tamas (aki "tamaskodott", vagy ahogy errefele hivjak "Doubting Thomas") Jezus egyik apostola vot valamiko, es ki tudja milyen vetkek nyomhattak a lelket, de szerencsetlen addig ment, mendegelt, amig itt lyukadt ki Del-Indiaban. Vagy 10 evig elt a mai Kerala teruleten (Tamil Naduval szomszedos allam), utana a mai Mardas/Chennai festoi videken toltotte napjait, terjesztette az iget, teritette a helyieket es itt is nyuvasztottak ki (ize... halt martirhalalt), valamint temettek el.

Munkassaga erosen ranyomta belyeget a kornyekre, ugyanis nagyon sok kereszteny el a errefele. Persze ehhez a portugalok is hozzajarulhattak, hiszen a 16. szazadban eleget idoztek itt. Ok epitettek az elso templomokat, sot, ok mar akkor asatasokat vegeztek (nem am csak ugy raepitunk valamire mielott megneznenk mi lapul alatta).

Tomi a helyi raja (uralkodo) bogyeben lehetett - nyilvan egyik uralkodo sem szereti elvesziteni a hiveit csak azert, mert ide jon egy kutyauto idegen es telebeszeli az emberek fejet... mert lassan kezdte uldozgetni.

Tamas, amikor meg nem volt szent, a Madras Del-Nyugati reszen talalhato Little Mount (igazabol csak egy kis kiemelkedes) egyik barlangjaban talata meg a szamara idealis lakohelyet, itt elt, dolgozott es innen szorta az iget az egybegyulteknek. Kozben raero idejeben a sziklaba keresztet faragott (tobb helyen is), errol majd lesznek persze kepek.
Meg mindenrol lesznek persze kepek.
A portugalok 1551-ben huztak ide egy helre kis templomot, ami a mai napig valtozatlan formaban all itt (bar a hetvenes evekven egy ultragagyi beton kortemplomot is epitettek melle... olyan ronda volt, hogy le sem fotoztam).
A "mount" tetejen talalhato templom (ok) kornyeke tele van egeszen erdekes, jobbara modern szobrokkal, sot szobor csoportokkal, amik Jezus eletet probaljak meg abrazolni (leginkabb a staciokat) - naiv muveszek felfogasaban. Attol, hogy szepen kiszineztek oket, leginkabb alfoldi falusi hazak kertitorpeire emlekeztetnek.

Amikor betelt a pohar es kiborult a bili, innen kellett elmenekulnie barlangja egy kis oldalso "ablakan" at, utja a mai St. Thomas Mount-ra vezetett (ezt persze akkor meg nem igy hivtak) ami 1-2 kilometerre van a repulotertol (ami akkor meg valoszinuleg nem volt ott).

Itt erte utol az aki uldozte es itt erte el a vegzetes landzsa.
Ez a "mount", ami 76 m magas es 160 lepcso vezet fel, nagyon kellemes kis kikapcsolodasa a varos zaja utan, van egy szep templony, benne relikviak, itt van pl. egy festmeny, ami egyike annak a 7-nek, amit Szt. Lukacs festett es szegeny Tamas ezt is cipelte magaval Indiaba. Ezt tartja a kronika.Valami csaj van rajta vastag arany hajraffal meg az oleben egy kover gyerek.

Egyebkent errol a helyrol nyilik a legszebb kilatas korbe a varosra. Kint van a banatban, de erdemes kiriksazni ide.

Utolso allomaskent egy igen szep es (indiai korulmenyekhez kepest kulonosen) makulatlan templomot (mit templomot, katedralist) neztem meg, ez a Santhome (hm, micsoda veletlen). Nem regi, a XIX. sz. utolso eveiben epitettek, helyen egy regi, kisebb templon allt. Ez a kornyeken a keresztenyseg szellemi kozpontja, van itt muzeum a templom, Tomi es a kornyek ereklyeivel, konyvtar, infokokzpont, mindenfele. Ja, es persze itt talalhato Tomi sirja (mer ugye csak nem hagytak mar a hegyen szegenyt).

Tudtatok, hogy a vilagon osszesen 3 templom van, amit egy apostol sirja fole emeltek? Pedig de.

1) a romai Szt. Peter bazilika (na, kinek a sirja lehet itt? :)
2) a Santiago De Compostelaban talalhato templony Szt. Jakab sirja folott , es
3 ) a madrasi Santhome katedralis Szt. Tamas sirjaval.

Cool, mi? Ezt is tudjuk mar.

Ennyit Tomi eletutjarol es a neki szentelt epitmenyekrol. Nem is olyan rossz egy melyen ateista embertol (hejj, tetszik ez a kifejezes :)

Hosszu es igencsak faraszto utam vegen riksasomat az Elliot's Beachre iranyitottam, neztem a nap utolso sugarait
eltunni meg a vizet, ahogy ott hullamzott. A zemberek meg full ruhaban furodtek. Ok tudjak.
Egyebkent ez a partszakasz a szerelmesek paradicsoma, alkonyatkor ide ozonlenek a varos minden reszebol es itt revedeznek a... nemtom mirol, majd megkerdezek egyet-kettot.

Azutan a hotel fele vettem az iranyt, majd nemi piheno utan kedvenc szomszedos ettermemben ettem egy paneer dosa-t (hat... olyan, mint a masala dosa, csak massal van toltve :) Es megneztem a TV-ben a "Legends of the fall" (nemtom mi a cime magyarul, mert nem lattam itthon) c. Brad Pitt/Anthony Hopkins es meg sokan masok foszereplesevel keszult filmet.

Este (az nektek sztem meg munkaido kornyeke) toltok fel kepeket, de errol a netezohelrol nem tudok. Pedig jo lenne ez, mert el lehet ferni, jo huvos, ellenben beragad a billentyuzet es nincs USB a gepeken.
You can't always get what you want, mint tudjuk.

Na, nemsokara jelentkezem, szepen dolgozzatok ;)

Nincsenek megjegyzések: