2007. június 22., péntek

Éééééés - eksön!

Joestet!

A mai nap sem sikeult megvalositanom templomjaro terveimet, de most nem az eso tett keresztbe, hanem en magam.
A templomok erefele ugyanis bezarnak del korul es csak delutan negykor nyitnak ki ujra. En meg errol 11 korul ertesultem, addigra sikerult osszevakanom magam, tehat tervmodositasokra volt szukseg.

Nosza, menjunk hat el es nezzuk meg Chennai egyetlen latogathato filmstudiojat, az AVM Studios birtokat.

Node elobb nehany szo az indiai filmgyartasrol, filmekrol.

Valoszinuleg az is tudja, aki nem jart meg erre, hogy indiaban tobb film keszul, mint Hollywoodban es Europaban egyuttveve. Mumbai (vagy ahogy valamelyik agyament elkeresztelte: Bollywood - felteszem meg a varos Bombay korszakabol) az indiai filmipar egyik fellegvara. Nem topul el mellette viszont Chennai sem, ami a Tamil filmgyartas fellegvara, es majdnem annyi film keszul itt (szinte mind Tamil nyelven), mint a masik parton.

Az indiai filmek europai szemmel nagyon-nagyon furcsak. Mondhatni a vegletekig gyermeteg, bargyu, bugyuta, sablonos darabok, es osszessegeben B, C kategoriasnak mondanank, ha Europaban lennenk. De nem vagyunk.

Itt a film sokkal, de sokkal tobbet jelent, mint barhol masutt a vilagon. A film az, ami az embereket kiszakitja a (korantsem konnyu) hetkoznapokbol, ahol mindenki egyenlo es egyenloen szorithat a joer a gonosz elleneben.
Ez ugyanis a helyi filmipar alapja, a jo es a rossz kuzdelme. Ha valaki a "rossz" szerepkorbe kerult elete soran, valoszinuleg ott is marad.
A masik igen fontos vezerfonal (ami nem zaja ki az elozo jo-rossz kuzdelmet, sot!) az a szerelem. Ezt is a vegletekig tudjak tupirozni es giccsbe hajloan abrazolni.

Namarmost, ha ezt az egeszet osszegyurjuk, meg mindig elegge filmszeru, ezert hozza kell adni valamit, ami az indiai mainstream filmek elengedhetetlen kelleke - a zenet. Vagy mondjuk ugy: zenet, eneket, tancot. De valami dalt mindenkeppen. Filmenkent minimum otot.
Nem azert, mert a studio a CD eladasokbol akarna a masodik bort lehuzni, ez mar sokkal a CD (sot, szerintem az LP) megszuletese elott is kotelezo elem volt. A zene egyebkent is nagyon fontos az indiai mindennapokban, legalabb annyira, mint az arab vilagban.

Ami a jo es a gonosz presztizsharcan kivul meg fontos - az a harc maga (abrazolva). Vagyis az akciooo! Nem veletlen, hogy a hagyomanyos indiai filmek mellett Jet Li, Jacki Chen es a tobbi repkedo-verekedo elvez nagy nepseruseget. Kit erdekelnek a fizika torvenyei, a 600 lovetu revolverek es az anatomia! A latvany a lenyeg, a harc es, hogy ha nehezen is, de gyozzon a jo.

Na, mi hianyzik meg?
Hat termeszetesen a sztarok. Sztarok nelkul nincs film, mint tudjuk, sot, ok adjak el a filmet. A sztori, a rendezo, a zene, minden masodlagos, a lenyeg, hogy milyen sztarok jatszanak a filmekben.
A sztarok itt istenek. Sot. Azokfelett alloak. Nem ok tehetnek rola, nem feltetlenul ok sztaroljak magukat, egyszeruen kivalasztodnak es valami elkepeszto kultusz epul korejuk.

Ittletem elso nehany napjaban figyelmes lettem arra, hogy tele van a varos poszterekkel, oriasplakatokkal, amin valami igen elszant feju, nagyon tokos gyerek szerepel, majd kiderult, hogy ez egy film plakatja.
Nem is akarmilyen filme, hanem a legnagyobb, az utolerhetetlen es minden egyeb istenek szuloatyja, az egyetlen igazi szupersztar (itt igy nevezik), Rajinikanth uj filmjenek a plakatjai. Aztan amikor TV kozelebe kerultem es akar napi 2 orat is neztem, rajottem mekkora durranas ez, hiszen a zajlo elnokvalasztas, a nemzeti krikett csapat kapitanyvalsaga (hol van az otthoni focimizeria az itteni krikett orulethez kepest), barmilyen bel- vagy kulpolitikai hir eltorpult annak fenyeben, hogy X nap mulva lesz Rajini uj filmjenek, a Sivaji (The Boss) bemutatoja.

Elovetelben hetekre elore elfogyott az osszes jegy, emberek 2.000 rupiat is fizettek azert, hogy az elso nap nezhessek meg a filmet (atlag jegyar 50 rupia), felorankent elo kapcsolas volt a mozik elol, ahol 24 oraban alltak sorba a rajongok extazisban orjongve, tancolva, enekelve. Sokan az eletuket is adtak volna azert, hogy elsokent nezhessek meg a filmet, a benak gyogyulni mentek oda, merthogy Rajininak ilyen hatalma is van, volt aki kilepett a munkahelyerol, hogy az elso heten minden egyes moziban megnezhesse a filmet (ugy otvenszer).
Szoval gyurjuk ossze korra es nemre valo tekintet nelkul a vilag legnagyobb sztarjait - es meg mindig nem tartunk akkora oruletnel.
Ez india eddigi legnagyobb koltsegvetesu filmje, mintegy 20millio dollarbol keszult.
Egyebkent az USA-ban, ahol mind keleten, mind nyugaton adjak, szinten elkelt elore minden jegy.

A vicc az egeszben az, hogy ez a faszi olyan 55 ev koruli, majdnem kopasz nagypapa (tenyleg az), aki meg mindig (ez a 100. filmje) harmincas vaganyt jatszik. Jelen filmben, a Sivaji-ban is, szoke (!) parokaval es elkepeszto szerkokkal.

Ime egy-ket kep izelitonek.





A batrabbaknak a trailer:

http://youtube.com/watch?v=Bh63w2mwXIM

A kivancsiaknak az interjuk:

http://youtube.com/watch?v=IwwFTFRRSnw

(Megjegyzem a "sivaji" kulcsszora a a youtube 3620 talalatot kopott ki, a vele nagyjabol egyidoben indulo oceans 13-ra 1210-et.)

Kezdo Rajni rajongoknak kotelezo tanamyag a Wikipedia-tol (szereplo, stab, sztori, egyebek)

http://en.wikipedia.org/wiki/Sivaji:_The_Boss

No, hosszu bevezeto utan: ebben a studioban jartam en ma, hiszen az AVM produkciojaban keszult ez a remekmu.

Ez a studion nem latszik meg, nem is vartam igazan Universal Studios legkort, de meglehetosen lepukkant volt a kozeg. De nem is ez volt az erdekes benne, hanem a hozzaallas. Az egy dolog, hogy belepot nem kernek, de semmifele gajdolas nincs, miutan bementel, arra lodorogsz, amerre akarsz. Gyakorlatilag mindenhova be lehet menni, mindent meg lehet nezni, mindenutt szeles vigyorral fogadnak es invitalnak be az eppen keszulo disletbe, vagy a forgatasra.
Probalja meg valaki elkepzelni, hogy besetal a Csillagok Haboruja diszletei koze, ahol epp forog a kamera, majd leultetik, megkerdezik, hogy "verarjufrom", es hogy jol erzed-e magad itt.
Ha itt igy tortent. Vegigjartam az egesz teruletet, volt egy csomo muterem, egy csomo kulso diszlet (templomok, terek, parkok, komplett utcak felepitve), bementem nehany studioba is, az egyikben epp egy birosag (targyaloterem) volt felepitve, ott fotoztam, videoztam.
Az egyik legnagyobb elmeny viszont - ratalaltam az auto restauratorokra. Ok hoznak rendbe mindenfele autot, amit azutan a filmekben szerepeltetnek. Volt vagy 30 kesz es vagy 15 felujitasra varo. Elkepeszto allapotu roncsokbol csinalnak tokeletesen uzemelo autokat. Ugy, hogy alkatresz egyikhez sincs, egyseruen legyartanak mindent. Atlag 2 evet dolgoznak egy auton.
A legregebbi egy 1918-as volt. Ja, mind poccre indul. Mar amelyik oninditos volt es nem kurblis. A fotok kozott hamarosan megtalaljatok oket.

Elszorakoztam vagy 2 es fel orat a studio teuleten, majd elfaradvan hazariksaztam... volna, ha a jarmubol nem fogy ki a benzin ugy az ut haromnegyedenel. Meg szerencse, mert olyan dugo volt arrafele, amilyet meg nem lattam itt. Ugyhogy gyalog sikerult hazaerem.
Ma (meg) nem valasztottak be egyik keszulo szuperprodukcioba sem, de ami kesik nem mulik. Jarok en meg az AVM studioiban :)
Addig is megprobalok jegyet szerezni a Sivaji valamelyik eloadasara...

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,
Megnéztük ezt a trailert. Teljes de ja vu: Belij macek, corni macka (fiatalabbaknak: Macskajaj) főgengszetere jelenik meg (a libávaltörölközős). Nem akarom elhinni, hogy ez nem egy csupasz piszoly 1072,6 jellegű filmnek az előzetese. Ez nem létezik...

Üdv RGy & RL

Road Warrior írta...

Ha megjelenik DVD-n feltetlenul kuldok egy peldanyt. Bar az itteni piacot ismerve szerintem mar kaphato a Burma Bazaarban. Sot, azelott kaphato volt, hogy befejeztek volna a forgatast :)
"Haj kvaliti oridzsinal" minosegben termeszetesen.

Road Warrior írta...

A Rajni marka fel(ki)hasznalasa a Del-Indiai reklamiparban.

http://www.youtube.com/watch?v=fiK88K0FMTU

Névtelen írta...

Szia,

Már régóta az indiai filmek rajongója vagyok,láttam már szinte az összes nagy Rajinikant mozit(is).
Muthu,Basha,Billa,Padajappa,Baba,Ranga,stb.
Valamikor 2000 környékén láttam a Baba filmet és padlót fogtam tőle.
Mivel tuttam,hogy Rajni 1950-es születésű és szinte teljesen kopasz és tiszta ősz...Azonban a filmre úgy összepakolták,mint ahogyan a 70-es években nézett ki,illetve mindenki ismeri a régi filmjeiből.Persze amikor először láttam Tamil mozit,majdnem halálra röhögtem magam rajta...Van benne amerika majmolás,amely keveredik a tradicionális Tamil legendákkal -dolgokkal és a régebbiekben iszonyat bénák a verekedések is.
A történet mindegyikben ugyan az a nép barátja(mindig Rajni,vagy a 4 superstar közül valamelyik)aki "Tamilpadem"néven illeti magát,jelentsen ez bármit is.Tamil Tigris te tudod mi az a Tamil Padem?Régi Angol gyarmat lévén,keverik a Tamil szövegelést az Angollal.Minden filmben szinte 5 song található.Kell egy tradicionális indiai(tamil),amiben a réten a tehenek mellett hatalmas tömegjelenetek vannak.Másodszor kell egy amerikai típusú szám,(Sivaji-ban ez a Style című raga-rapp,amelyet meglepően hitelesen ad elő Rajni,közel 60 évesen)amiben az aktuális MTV-trend tükröződik.Aztán kell 2-3 szerelmes szám,amelyben enyelegnek és a nők,valamint oltári magas hangon rinyálnak hozzá.A Sivaji-ban talán a legviccesebb a vége,amikor a Boss visszajön bosszulni.Úgy néz ki benne,mint valami impotens Morpheus a Matrix-ból,csak persze sokkal nagyobb mester.:))
Amúgy a Sivaji nem európaizálódott Hindi mozi létére(első Tamil)bekerült az Angol top 10be!A legdrágább indiai film,amit valaha készítettek...
Tigris,engem érdekelne a Sivaji DVD,vagy egyéb más is...:)

Road Warrior írta...

Valhalla!

Csak most olvastam a commented (anno meg nem volt beallitva az automatikus email kuldes comment eseten), koszonom!

Nevezd meg a kivant devedeket es szivesen megveszem neked oket (a Burma Bazarban, ahogy kell...
Jo a kaloz is gondolom, az ugy autentikus! :)

Unknown írta...

Szia tigris!

Már nagyon vártam,hogy írj!:)
Hú nagyon sok film van ami érdekel...
Talán,hogy ne fárasszalak elsőre fölírok ötöt.
Rajni film az első 3.
Basha
Muthu
Baba
Valamint 2 másikban Prabhu Deva a főszereplő...
Egyébként ő a Sivaji film tánc koreografátora és ő tényleg nagyon jó.
Love Byrds
Premikudu
Jöhet a kalóz dögivel,abban van a feeling.:D
Mesélnél valamit a tamil mindennapokról?
Hallottam,hogy gyakoriak az összetűzések stb...
Hogyan élik meg az emberek ezeket a filmeket?
Nekem mókás és szeretetreméltóan blődek ezek a filmek.(Mint a Bud Spancer&Terence Hill filmek egy része...)
Viszont az érzésem az,hogy teljesen komolyan gondolják.

Road Warrior írta...

Szia Akos!

Beszerzek akkor par kopiat az emlitett filmekbol. A Burma Bazarban, Chennai felig legalis feketeiacan 25 rupia, azaz 115 Ft allitolag darabja :)

A tamil hetkoznapokrol probalok irkalni ebben a naploban - moziban meg csak angol nyelvu filmen voltam, de tervezunk elmenni helyi szotyizos moziba helyi filmre, termeszetesen majd beszamolok ;)

Unknown írta...

Szia Tigris!

1000 Köszönet,nagy vagy!:)))
Fúúú jó drága a DVD,hogy kérhetnek ennyit érte? :DDD
A Sivajit figyeld,mikor adják ki DVD-n,mert az is alapmű!:))
Nekem még csak nézhetetlen minőségben van meg,netről letöltve.:((

Megy most a Duna TV-n egy indiai film válogatás vasárnap esténként,de valahogy eddig kimaradtak ezek az ütős Tamil mozik.
Remélem ezt fogják pótolni...

Írd meg,ha valami érdekes történik veletek.Sokunkat érdekel az ottani kultúra,életvitel.