2007. június 25., hétfő

Egy eskuvo, sok temetes

Lehetetlen bioritmusom miatt tovabbra sem voltam kepes elmenni es megnezni azt a harom hindu templomot, mit terveztem, de adozva egyeb vallasoknak ugy dontottem megnezek mas imahelyeket.

Kezdtem egy mecsettel, aminek neve Thousand Lights' Mosque, a bedekker szerint azert hivjak igy (egyebkent van egy ilyen nevu varosresz is itt), mert egy regi gyakorlat szerint igen lelkesen vilagitottak meg ezt a szent helyet es az epuleteket.
A mecset maga csalodast okozott, magaba a mecsetbe bemenni nem lehetett hisz ranezesre nem Allahot es az o profetajat kovettuk. A mecsetbe beneztunk ugyan, de eleg semmitmondo. Egy masik epuletben voltunk, de az sem tudott sokat felmutatni.

Erdekesseg a vallasi hovatartozas megallapitasa: megkerdeztek a nevunket (Dinesh vitt el motoron). Miutan a nevunk alapjan nem voltunk muszlimok, igy elmondtak, hova mehetunk be es hova nem. Legkozelebb Abdullah neven mutatkozom be, akkor nyilvan bemehetek. Bar ha belekerdeznek a Koranba, asszem bajban lennek. Igaz ez a Bibliaval is hasonlokepp, bar abbol tobb ragadt ram...

Apropo Biblia - a kovetkezo uticelunk a Szt. Gyorgy katedralis volt. Ez eleg nagy teruleten fekszik a varos kozponti helyen, hatalmas kert es nagy temeto veszi korul, valamint mindezeket massziv falak.

Ez sokkal erdekesebb volt mind epiteszetileg, mind szimplan esztetikailag. A templom belul telis-tele emlektablakkal, eloszor azt hittem sirok, de csupan emlektablak a varos kulonbozo neves lakoinak, akik felteheoen a csatolt temetoben alszanak.

Megneztuk a temetot is, azt a feladatot adtam a kolleganak, hogy talaljuk meg a legregebbi sirt. Ezt mar a nagyszuleim falujaban is jatszottam gyerekkoromban...
A legregebbi sir, amivel talalkoztunk 1817-es volt, bar rengeteg gazzal benott, elhanyagolt resz is volt, ezeken mar nem nagyon lehetett kisilabizalni a datumokat. De nem hiszem, hogy sokkal regebbi sirok lehettek, hiszen a templom maga 1815-ben epult.
Erdekes, hogy szinte kizarolag katonak, orvosok, egyhazi meltosagok es azok hozzatartozoi talalhatok itt, nagyon sok gyerek sir es meg tobb fiatal. Gondolom nehezen birtak a del-indiai klimat az angol es skot telepesek.

Kulon erdekesseg a ravatalozo harangja, de errol volt egy tabla, lefotoztam, olvassatok el a fotok kozott.

Apropo skotok: a kovetkezo megallonk a Szt. Andras templom volt, a "keleti skot templomok kiralynoje" nevvel aposztrofalva. Egy meglehetosen lepukkant reszen, az egmore-i palyaudvar szomszedsagaban talalhato, de marhanagy telken fekszik, igy valamennyire kirekeszti a kulvilagot.

A St. Andrew's Scots' Kirk nevvel is illetett muintezmenyt 1821-ben epittette a Kelet-Indiai Tarsasag (azok , akik folyamatosan uldoztek szegeny Jack Sparrowt is) es Chennai egyik legszebb templomanak tartjak (nemtom kik). Szerintem a Gyorgy es a Tamas katedralis is megkapobb. Ennek itt az az erdekessege, hogy nem ilyen-olyan hajokbol all, hanem a templom kozepen egy ion oszlopsor (az indiai utikonyv szerint dor, de ezt nem rohatjuk fel nekik, oruljunk, ha tudjak, hogy ilyen elnevezesek vannak), a szeksorok ezen belul ivben, az egesz folott pedig egy nagy kupola, ami sotetkekre van festve, azon pedig ezernyi csillag lathato - olyan elrendezesben, ahogy a kedves ajtatoskodo lathatna a skot egboltot ha otthon felnezne. A hoditoknak is lehet honvagya ugye.

Uj tervet eszeltem ki a ket templom latogatasa utan - mindket templomban ki voltak fuggesztve a kozeledo eskuvok idopontjai es a parocskak nevei. Szinte minden nap van egy szeansz. Jol elmegyek es megnezem, milyen is egy kereszteny eskuvo Madrasban. Mindenesetre a St. Andrew's-bol hoztam egy a padon hagyott, elozo napi eskuvoi meghivot, ami nem is csak a meghivo volt, hanem az egesz ceremonia le volt irva benne: ki mikor mit csinal es mond. Egyebkent ez Reagan es Juri eskovoje volt, sok boldogsagot nekik igy latatlanban is.



Az elejen oangol enekeket kantalnak, ugyismint (to be sung kneeling, softly and reverently):

O Prefect Love, all human thought transcending,
Lowly we kneel in prayer before Thy throne
That theirs may be the love which knows no ending
Whom Thou for evermore dost join in one.

A ceremonia vezetot mindenutt Ministerkent emlegetik.
Ja, gyuru helyett pedig (nagylevego) thirumangalyam az, amit a volegeny ad zalogkent, es a kisasszony elfogad. Ime:

Reagan says after the Minister:
This thirumangalyam I gave you in token of constant faith and abiding love. I honour you with my body, and all my wordingly goods with you I share. In the name of the Father, the Son and the Holy Spirit.

Hupp-hupp.

A vegen pedig viccesen tamil enekeket enekelnek. Azert megiscsak, na.
Ebbol sajnos nem tudok idezni, mert nincsenek ilyen karakterek a billntyuzetemen. Gondolom ez most tobbeket banatossa tesz. Kulon keresre beszkennelem :)

Node helyette akartok latni Miatyankot angolul? Hatha jo lesz meg valamire. Ime:

Our Father who art in heaven, Hallowed be Thy name, Thy kingdom come; Thy will be done on earth as it is in heaven. Give us this day our daily bread. And forgive us ou tres passes, as we forgive them that trespass against us. And lead us not into temptation; but deliver us from evil. For Thine is the kingdom, the power and the glory. For ever and ever. Amen.

No, ennyit mara madrasi vallasi kirandulasomrol.
Shiva, Allah es a tobbi Ur legyen veletek (es a ti lelketekkel).

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

JóestéT

Csak jelzem, hogy nem hiába írogatsz. Most például előszedtem a tavalyi esküvői képeinket.
Meddig leszel oda?

Road Warrior írta...

Hej! Orulok, hogy idetalaltal! Augusztus 19-en megyek haza.

Névtelen írta...

szevasz
most olvastam csak el a két utolsót mert balcsin voltam.
indiai filmmüvészet - brutál. ejji is volt valami helyi sztár nem ? meg producer...
az az a trailer nem piti :-)

szolgálati közlemény: délben találkozom a buszátépitő faszival...

Road Warrior írta...

Szeva! Aszittem mar eltuntel a fold szinerol...
Ejji nem helyi sztar volt, o nem mainstream filmekben szerepelt, hanem muveszfilmekben. Valami dijakat is nyertek nemzetkozi filmfesztivalokon. Bar ezek a filmek a helyi kozonseget kevesse erdeklik.

Maj kuldjel jol beszamolot a talalkarol. A Saabosok kozul is felajanlottak ketten segitseguket atepites-ismeretseg ugyben. Tobb sem tobbet, ugye.