2007. június 21., csütörtök

Hidegfront

Az utobbi ket napban nem sok minden tortent, esos, jobb esetben felhos ido volt, ennek koszonhetoen a homerseklet is lement olyan 25 fok kornyekere. Nesztek :) Otthon meg vizet osztogatnak...

Tegnap talakoztam a helyi irodavezetovel akit Prakash-nak hivnak. El is mentunk egyutt ebedelni, meghozza nem is akarmivel - Aravind restauralt 1972-es Royal Enfield motorjaval! Nagyon szigoru a jargany, kulonosen, hogy diesel (!) motor van benne. Nem sok motorkerekpar maszkal diesel motorral.

Ime a csodagep. Alul majd lesz egy video link, a technikai erdeklodesuek meghallgathatjak a hangjat... nem mindennapi :)



Asszem tegnap nagyjabol ennyire tellett tolem, voltak terveim, de elmosta az eso. Este meg ettem egy Subway szendvicset, hogy adjunk a nyugati "gasztronomianak" is, oszt ennyi.

A terveimet mara is athoztam, de megin esett az eso, tobbe-kevesbe egesz nap, de a kevesbe is azt jelentette, hogy nem erdemes templomokat nezegetni (ez volt ugyanis a terv).


Vartam, hogy elalljon az eso, de nem allt el, igy elmentem Dinesh-sel kajalni (fu, ujat ettem es jot, van rola foto), utana irany a Government Museum. Ez a varos legjelentosebb muzeuma, nehany igen szep es nehany igen randa epuletbol allo campus (elobbiek 1910 korul, utobbiak szeritem a hetvenes evekben epultek). Bizonyos reszei kifejezetten erdekesek voltak, masok kevesbe, dehat ez nem meglepo, az embert nem erdekelheti minden.

Volt, archeologiai kiallitas konologiai sorrendben, ez jo volt. Aztan zoologia, bemutatva a terseg faunajat (ez speciel tok erdekes volt, egy 20 meteres balna csontvaza logott a plafonol, voltak elefant csontvazak, meg mindenfele nem csontvaz allatok is voltak). Hullok, keteltuek, madarak, emlosok, miegymas. Na, ez pl. erdekelt.
A botanikai resz kevesbe volt izgalmas, leven, hogy nem fuveszkertben jartunk, es a novenyrendszertan alapjait magyarazo resz sem mondott sok ujat. Viszont erdekes volt, hanyfele fat hasznalnak haszonnovenykent (e: asztalosmunkatol a muveszetekig). Mindenfele egzota, ami itt tok termeszetesen el.

Az egyik legbecsesebb kiallitas a "bronz terem", ahol rengeteg szepen megmunkalt szobor volt, mondanom sem kell, 100%-ban isteneket abrazoltak. A legregebbi talan 7-8. szazadi lehetett. Volt meg erme es medal kiallitas, meg filatelia, meg ilyesmi.
Ugy 2 orat siman el lodorogem ott.
Megjegyzem a helyieknek 15 ruppoert arult jegy kuloldieknek 250 rupia.
Asszem ideje lenne rendesen lebarnulnom.

Nahat, ennyi a tortenet, nem volt sok izgalmas mostansag. A templomlatogatas holnapra atteve. (A "temple" indiaban az o sajat templomaikat jelenti, az europai templomokat "church"-nek mondjak.)

Ja, egy igenyesebb supermarketben vettem mindenfele nyalanksagokat, mindjart jol nekilatok. Vagy vacsora utan.
Erdekes, hogy itt meg a nemzetkozi markak termekei is total helyi izlesre vannak szabva. Az eddig vasarolt Lay's csipszek (2 fele) mindegyike rendesen csipos volt. Nem szalonnas, hanem masala spicy, meg ilyen neveik vanak. Ma vettem egy Spanish Tomato Tango izut, ez mar csak nem olyan durva. Meg egy csomag pisztaciat, kekszeket, lime szorpot, mert az isteni (a rummal is jo :)

Ja, a boltban az egyik legfelso polcon meglattam egy uveget, ami valamilyen Cabernet Sauvignon volt. Huuu, mondtam is az egyiknek: Gyere csak ide Sanyi, vedd le azt az uveget! Aszongya az alkoholmentes.
???
Alkoholmentes Cabernet?? Azert engem is meg lehet meg lepni.

De mondta az urge, hogy van nekik rendes boruk is, milyet kerek, feheret, vagy voroset? Ez mar beszed, Sanyi - mondtam neki - voroset. Milyen bor van? Francia. Hejj.
Elokerult egy masik, egy senior ember, az szolt egy kissracnak, aki elment valahova hatra, majd a senior ember is hatrament, aztan en is hatramentem, mar majdnem bementunk a raktarba, a senior boltos kezeben egy nejlonszatyor, abban gondosan vastagon ujsagpapirba csomagolva egy bor. Tenyleg francia, eleg autentikus kinezete volt, valami cuvee. Csak az ara nem nagyon stimmelt, azt alig akarta elarulni - 600 rupia. OK, atszamolva nem is olyan dramai, mert mondjuk 2700 Ft, de helyi szinten ez eleg kemeny osszeg. Tekintve, hogy fel liter rum 110. Node ez megiscsak bor... na, mondam neki, Sanyi, tedd el, ugy sincs nalam ennyi penz, majd visszajovok, ha mar nagyon megszomjazom ra.

Na, megyek vacsizni, mert megeheztem. Mindjart jol kitalalom mit. Jo lesz. Mar ha nem esik az eso. Mert ha eso lesz, nem lesz kaja, ha nem lesz, lesz.

Ja, az Enfield video:

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagggyon kemény ez a motor! (light engines unit - eheheh) soha nem láttam még dieselt
és szépen van felújítva...nagyon teccik
viszont állítólag nálunk is jön a hidegfront...vihart ígérnek meg esőt/jégesőt...leszarom, csak legyen már hűvösebb...árnyékban 34 fok van...lassan öngyulladok
kéretik a képekhez a szokott színvonalú képaláírásokat gyártani!

Road Warrior írta...

Azt tudod, hogy egy ilyen motor ujonnan itt (atszamitva) 300 es 400ezer Ft korul van? Madrasban gyartjak ugyanis. Mar csak itt, Angliaban evtizedek ota nincs gyartasban.

400k a LEGdragabb. Kemeny, mi?
Utana erdemes megnezni a hazai kepviselet arlistajat. Persze nem oket hibaztatom ezert... legalabb lehet kapni.
Kepalairas ugyben maj igyekszem, de sajna egy focista veszett el bennem: nem mindig sikerul hozni a formam :)

Road Warrior írta...

"300 es 400ezer Ft korul van"
Helkyesbitek. Kozott. Tipustol fuggoen.
Namost az en 50-es Scarabeom (a markas - nem Tesco gazdasagos - robogok kozul az egyik legolcsobb) 350 ujonnan.

Névtelen írta...

oszt ez mennyivel szebb, nem?!
meg nagyobb...meg minden...
minden műszaki cucc ennyivel olcsóbb?

Road Warrior írta...

Nem tudom, annyira meg nem astam bele magam. Mindenesetre a Burma Bazaar-ban, ahol se samla se adofizetes, atlag 20%-kal olcsobb minden. Na, majd jol lecsekkolom.