2007. július 17., kedd

MZ/X jelkezik

Na mi kell megint, kobuki?

Mielott mindenki ram tamadna ismet, hogy miert nem irok man: ennek tobb oka van. Szamtalan is talan.

Az utobbi napok meglehetosen egyhanguan teltek, napkozben iroda, neha kicsi kimozdulas, de a legkondis helyiseg elhagyasa szinte kin, nagyon nem akarozik. Esefele valami kaja es/vagy italkimerohely meglatogatasa. A ketto egyutt nehezkes. Az meg csak nem jarja, hogy az ember nem iszik sort ilyen rohadt melegben. Otthon sem jarja, itt meg meg ugy sem.

Szoval estenkent restaurant, utana valami sorzes... bar asszem ennek hamar a vegere fogunk jarni, mert a varosban talan 10 olyan hely van, amit erdemes (na jo, helyi szinten) meglatogatni.
Voltunk pl. az egyik szalloda "Platinum" nevu... hat... diszkojaban - mintegy 2 percig. Allat hangos es szar zene, kb. 3 no es 150 csavo. Igen hivogato, baratsagos hely volt, ugyhogy gyorsan elmenekultunk. Ilyenek vannak.

Tudni kell, hogy Chennaiban a legtobb "szorakozohelyre" egyaltalan nem engednek be ha faceron mesz (mint ferfi, hiszen no amugysem megy egyedul). "No stags allowed".
Ha beengednek, akkor fizetni kell belepot. Altalaban nem keveset. Tokmindegy, hogy kivel vagy, ha van veled egy no (nagyanyad is lehet) akkor ti egy par vagytok, es akkor OK, ha nincs senki, akkor egyedulallo vagy es fizess vazeg. Parok szorakozzanak, egyedulallok (egyedul-ott-allok) ne.
Ne kerdezzetek ennek mi az ertelme, mert en megprobaltam, de senki sem tudta nekem megmagyarazni. Ez van es kesz. Ezek siman egyutt elnek vele. Ok nem ertik azt, hogy a nyugati vilagban ezeknek a helyeknek az egyik fo letjogosultsaga, hogy parok egyaltalan kialakuljanak.

Igy sokszor tanacstalanul Aravind lakasara megyunk, miutan a wine shopban bevasaroltunk ebbol-abbol... ott van zene meg huto meg teve (nem a dromedar, hanem ahol az "e" betun ekezetek vannak) meg fotel.
"Sanyi, hozd be a szalamis kenyereket - hadd eljenek!"

Ezt a wine shopos bevasarlast is ugyesen kell manapsag intezni, mert 11-kor bezarnak azok is. Ma (miutan zarva volt ami nem szokott) megtudtam, hogy uj government rendelet van, mar nem 12-kor, hanem 11-kor kell zarniuk. Ujabb ertelmes szabaly.

A tobbiek napkozben ezerrel porognek a riksacselendzsen, hisz mar 3 het sincs hatra a startig... mitingek egyeztetesek, foglalasok, satobbi. En meg igyekszem felgongyoliteni a meg felgongyolitetlen dolgokat es mitingelni Aravinddal, de komolyan mar idopontot fogok kerni a titkarnojetol (hm, nincs is neki itt), mert 5 napja nem birunk leulni beszelni. OK, a riksafutam egetobb, dehat na.

Ejjivel voltam ma este klubokat latogatni.
Az angol klub-kultura maradvanyait ma indiaiak elvezik, 140 eves klubokban isszak a viszkit es elvezik a facilitasokat. Ez volt az elso, aztan meg mentunk olyanokba, hogy Presidency, Cosmopolitan meg Boat Club. Hat... szoval ezek biztosan nagyon allatul nezhettek ki az angol korszak idejen, de azert India ratette a keze nyomat... illetve nem tette ra. Megfeleloen. Az a kicsit koszos, avittas erzes azert ott van mindenutt, kicsit beazik, rohad a fal, kicsit kopott a lamberia, kicsit ilyenek. Hiaba a nagyszeru szalon, tancparkett, a furcsa gunyaju inasok es tarsaik... az volt az erzesem, hogy a gyerekek megorokoltek a szulok cuccait de nem tudtak mit kezdeni vele, inkabb csak probalgattak, hogy is mukodik. De hianyzik ezekbol az elit klubokbol... ha nem is az arisztokracia, de az a tipikus sikkes filing. Csak a nyomai vannak meg.

Meg talan az elso, a Gymkhana volt a legstilusosabb, a tobbiben mar, ahogy Ejji fogalmazott: masfajta nepek vannak. Igaz, ha a Gymkhana klubba ma beadod a tagsagi kerelmed, akkor ugy 30 (!) ev mulva kerulhet rad a sor es akkor donthetnek (felteteles modban) arrol, hogy felvesznek-e. Vannak, akik a hetvenes evek vegetol allnak sorba. Es itt nincs eloreugras, mert sok lovem van...

Ejji szerinte mar ez sem a regi, anno nem volt olyan, hogy csak ugy barna borcipoben bemehetsz. Csakis feketeben. Es este 6 utan nyakkendot kellett kotni. Hetvegenkent kotelezo zako. Ma mar csak az ing (hoszu vagy rovidujju, galleros, nem t-shirt), nomalis gatya (nem farmer) es zart cipo (nem sport) az eloiras.

Az eves dij ugy otven-szazezer forintnak megfelelo osszeg, es akkor meg csak jogosult vagy belepni.
Azert erdekes volt ez a tura, es miutan ma lassan haladtunk, meg egy csokor elit klubot (Race Club, Golf Club, Yacht Club) ujabb tura soran latogatunk meg.

Sajnos fotokat nem tudtam kesziteni, mert nem lehetett ezeken a helyeken fotozni.

De fotoztam en valamiket az elmult napokban, ha nem is sokat, majd felllovom oket.

Oszt majd jelentkezem, hogy ne mindig ti ussetek azt a szegeny oreg radiot ;)

Nincsenek megjegyzések: