2007. július 8., vasárnap

A fonal gombolyitasa

Eh, hogy miert mindig ejjel kettokor kell hozzakezdenem...

Ott hagytuk abba, hogy jol osszehaverkodtunk a halaszokkal az o kikotojukben.

Otthagyvan a sracokat (Kausar utolag bevallotta, azt mondta nekik, hogy konyvet irok a halaszok eleterol, talan azert voltak olyan keszsegesek ok, akik egyebkent igen mogorva nep hireben allnak :) elmentunk a kikoto (Chennai Port) fobejaratahoz, hatha ott valahogy bebocsatast nyerunk, de az ottani karhatalom (homokzsak es AK-47-es tarsasagaban) kozolte, hogy red alert van, igy eselyunk sincs. Amugyis kene valami pass, hogy bejussunk. Javasolta, hogy probaljuk meg a szomszed epuletet (egy korhaz), haha anak a tetejere felengednek. Megprobaltuk, nem engedtek, merthogy az epulet be van kamerazva es meguthetik a bokajukat. De probaljuk meg a szembe levo epuletet, az ut masik oldalan.

Utolso eselykent kerestunk egy magas epuletet, aholis az or (mindenutt ulnek valamilyen rozzant, barna vagy szurke egyenruhaba bujtatott felszeg csokak, akiket securitynek hivnak) igen keszseges volt es azt mondta, fel is mehetnenk, de mar zarva van a tetorekimenolehetoseg ajtaja, nala meg nincs kulcs, jojjunk vissza holnap, de 5 elott.

Jol megjegyeztuk es tovabballtunk.

Visszafele egy feluljaro tetejen megalt a forgalom, nem tudtuk mi az a nagy surges-forgas, mignem odakeveredtunk, es kiderult, hogy a feluljaro Y elagazasanal 2-3 jarmu (terepjaro, kisbusz) plakatokkal es fekete-feher zaszlokkal feldiszitve keresztbe allt az uton. Egyfajta hidfoglalok voltak ok, polgarilag engedetlenkedtek.
Kausar (aki maga is muszlim vallasu/szarmazasu) mondta, hogy ez mostansag nagy divat, ezek a fickok a jogaikert kuzdenek es azert "harcolnak", hogy a muszlimok egyenjogusagot elvezzenek. Tobbe kevesbe legalabbis. A kormany ugyanis kimondva vagy kimondatlanul mindenfele kvotakat vezetett be, muszlimok csak X szazalekban lehetnek jelen a kulonbozo hivatalokban, intezmenyekben, vallalatoknal. Tehat ugyanaz a koru, nemu, kepzettsegu ember hatranyosabb helyetben indul egy allasert a vallasa miatt, mert lehet, hogy annal a cegnel/hivatalban mar dolgozik X mennyisegu muszlim. Erdekes modon nem is az alapveto megkulonboztetes miatt tuntettek, mint tettek volna ezt mashol, hanem amiatt, hogy ez a kvota (mondjuk 10%) kisebb, mint a valos populacio aranyuk a varosban (mondjuk 20-25%).

Ami meg furcsabb az a taktikajuk: miutan torvenytelen az utat lezarni, ezert bortonbe kerul(het)nek, ok pedig kitalaltak, hogy megtoltik a varosi bortonoket, igy egy ido utan mar nem tudjak hova lecsukni oket.



Hogy ezzel mit ernek el, nem tudom, de igen vigan hajottak vegre engedetlensegi mozgalmukat, pozoltak a kameranak (az az en kezemben volt) bizvan, hogy majd sajtoba kerul az ugyuk.
Vartam volna valami balhet, vagy zaszloegetest, vagy barmit, de csak vihoraszas volt, az az egy szerencsetlen rendor, aki arra jart meg zilaltan telefonalgatott, hogy most mitevo legyen. Vizagyu sem jott, T34-es sem volt a kornyeken. Nem tudnak ezek rendesen rendet sem bontani.

Nekem sikerult viszont olyan kepeket eloallitanom, amiket nem hiszem, hogy tul gyakran lehet lencsevegre kapni ebben a varosban - vegestelen vegig ures ut a varos egyik foutvonalan ;)

Miutan jol kifotozgattam magam, es pont elfertunk az egyik blokadauto mellett, Kausar elvitt egy igen erdekes helyre, a Burma Bazaar mellett talalhato kis utcaba, Itt van egy-ket olyan street food stand, ami a varosban csak itt talalhato, egy 100 meteres szakaszon, sehol masutt, es igen jellegzetes burmai eredetu kajat arulnak. Azt is csak keso delutantol estig.
Az "etterem" egy tricikli kiszelesitett hatso fertalya, a mogott serenykedik a mester (aki egyebkent ranezesre hordoz burmai geneket).
Az etel alapja spagetti-szeru teszta. Emberunk egy fem vajlingban kezzel keveri ossze a hozzavalokat, a tesztat, mindenfele fuszereket, zoldsegeket es a vegen egy kulonleges paszka-szeru cuccot mozsol bele, ami az egesznek specialis izt es allagot kolcsonoz. Mindezt patikai pontossaggal teszi, persze szemmertekkel - de minden alkalommal ugyanolyan ize van minden adagnak. Ezt kiporciozva kissracok hordjak oda az ehes vendegeknek, akik a femtanyerbol femkanallal teszik magukeva.

Meg kell, hogy mondjam, az utobbi hetek egyik legizletesebb kajaja volt, remekul fuszerezett, ropogos izevel, friss zoldsegekkel. A teszta mellett a fobb hozzavalo a frissen gyalult kaposzta, ezen felul meg zoldborsot veltem felfedezni benne, meg tobbfele azonositatlan fuszert es zoldseget. 12 rupia (55 Ft) egy tanyer nyalanksagert egyaltalan nem sok, 2 tanyerral mar degeszre eszi az ember magat. Mindig friss es nem is javasoltak, hogy vigyek belole, mert 1 oran belul el kell fogyasztani.

Ja, a legtobben ontottek ra egy hm... meglehetosen bizarr kinezetu szoszbol is, ami egy nagy femkocsogben fortyogott a szeker mellett, de nekem az tul csipos volt, igy a kesobbiekben mar nem tettem ra. Anelkul jobban erzodtek az izek. A lotty egyebkent a banan (a noveny, nem a termes) szarabol keszul. En szerintem olyan voltam a szemukben, mint az ember, aki a turoscsuszat tejfol nelkul eszi.

A kenyesebb europai szemek verben forogtak volna a korulmenyeket latva, egy kojalos pedig disszertaciora valo anyagot (elmeleti es petri cseszebe valo anyagot egyarant) gyujthetett volna itt ossze - de a konyha evtizedek ota mukodik, a kaja remek, az emberek imadjak es senki nem beteg tole. Ez van, neha kicsit tullihegjuk a dolgokat.




A burmai sztorirol (miert burma es hogy kerultek ok ide) csak homalyos reszleteket tudok, de majd pontosabban utana erdeklodok es megirom.

- - -

Masnap delelott olvastam az ujsagban, hogy a kovetkezo nap horgonytfel a Nimitz, igy gondoltam adok egy eselyt a magas haznak. Dinesh csodamotorjan odarobogtunk, be a liftbe, a hatodikra fel, onnan egy lepcso vezetett a tetore, ahol 4-5 melos valamin dolgozott (az nem derult ki, mint, mert eleg nagy kupleraj volt, de szerintem a kovetkezo 10 evre valo szoszmotolesuk megvolt).
Kivalo kilatas nyilt a kikotore, a tavolban latszott a hadihajo is, de miutan nem a kikotoben horgonyzott, igy is eleg messze volt.
Amig a matrozok vigan szorakoztak Chennai utcain, en fotozgattam a lakasukat. Nomeg a kikotot persze, mert az is latvanyosabb volt innen fentrol. Egyebkent a kikotoben allt a USS Pickney, egy kisebb hadihajo, mondjuk ugy a Nimitz kiseroje, de belole sem sok latszott, mert egy irdatlan teherszallito hajo moge parkolt.

A kikotoben megszamlalhatatlan kis auto (talan Maruti) allt behajozasra varva, asszem meg nem lattam ennyi autot egy helyen. De ugy tunt, a kikoto kozepen terpeszkedo idomtalan, de annal nagyobb orias gyomraba siman beferne mind. Az a hajo meg messzirol is iszonyat nagynak tunt. Fentrol lattam beallni a gyomraba egy minibuszt, eleg viccesnek tunt. Mint a cet szajaban a cserebogar (tudom, hogy planktont eszik... ez jutott eszembe).

Egy szo mint szaz, a vegen csak lattuk a Nimitzet.

Nah, folytatas mar nem ma, hanem masik nap, ami nem ez, hanem egy kovekezo. Addig is tessek szepen gyarapiani a GDP-t. Ja, hogy holnap vasarnap van? Akkor meg kocsit mosni. Es tovabbi hasznos dolgokat muvelni.
Itt bezzeg nem tortenik semmi, a kefet eszem, hogy szombat este itt ulok. Bar egyedul amugy sem nagy elmeny szombatestezni. Hetfon viszont jon az erosites hazankbol, ugyhogy gyakorolhatom az anyanyelvem. Meg egyaltalan a beszedet.

Jocakat!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

nem nagy élmény hajóból nézve közelről a nimitz...300 méter hosszan nézhetsz egy 60 méter magas acélfalat...kb ennyi láccik belőle közelről...mondjuk ha felmehetne rá az ember : )

Road Warrior írta...

Hat... en ezt terveztem :P
Kerdeztem a forumon az itteni ex-pat fazonokat - aszontak haverkodjak ossze az amerikai nagykovettel, o biztosan segit :)
Ugyis volt itt valami parti julius 4. tiszteletere...

Azer ez a Nimitz nem egy egyszeru epitmeny... csak azt az 5000 embert kiszolgalni...

Névtelen írta...

volt róla annó a discoveryn egy sorozat....talán 2-3 részes...bemutatták az egészet...szó szerint egy úszó város...