2007. július 5., csütörtök

Folklor

Na, jojjon a sok kimaradt nap, a beszamolo mindarrol, amire mar feszulten vartatok :)

Csokkeno grafomaniam egyik oka, hogy kevesebb helyet latogattam meg az elmult napokban, tobb irodai/adminisztrativ munkat vegeztem. Azert megfordultam erre-arra.

Mi is volt az utolso tortenet? Ja, a hullok.

Hullok utani celpontom ugyancsak a varoson kivul eso (es a hulloktol nem messze talalhato) Dakshina Chitra nevu intezmeny. Ide masolom ezt a szep megfogalmazast, mit is csinalnak ok:
"Dakshina Chitra is a non-profit community service project of the Madras Craft Foundation for the promotion and preservation of the cultures of the diverse people of India with emphasis on Tamil Nadu, Kerala, Andra Pradesh and Karnataka."

Ez egyfajta skanzen, ami a 4 del-indiai allam (lasd fent) jellegzetes epiteszeti, antropologiai, muveszeti ertekeit es hagyomanyait mutatja be ugy, hogy letrehoztak egy tobb hektaros parkot, amiben felepitettek a legjellemzobb epuleteket es berendeztek azokat, valamint mindenfele magyarazo tablakkal, kiallitasokkal lattak el. A teruleten megtalalhato a negy "allam" ezekben a negyedekben adott allamra jellemzo dolgok. Erdekes, hogy az epuletek joreszet ugy hoztak ide, ott szetszereltek itt pedig osszeraktak.



Igy lathato egy pl. keralai kereszteny haz, mellette tipikus hindu haz, magtarak, egyeb jellemzo epuletek, kicsit odebb tamil nadui kereskedo haz, egy kosarfono haza, egy foldmuvelo lak, satobbi. Az epuletekben pedig eredeti berendezes, a kulonbozo helyisegek funkcioit bemutato kiallitas/eletkepek. Kivalo elkepzeles es nagyszeru megvalositas! Makulatlan tisztasag mindenutt es kellemes kikapcsolodasi lehetoseg. Tobbet megtudhatsz itt az indiai hetkoznapokrol, a kulturarol es a szokasokrol, mint 5 utikonyvbol egyutveve. Vizualis tipusoknak kifejezetten ajanlott.



A kulonbozo hazakban kulonbozo tevekenysegeket mutatnak be, illetve csinahatod te is: agyagozas a fazekas hazaban, rizs orles a foldmuves hazban, batikolas, palmalevel dekoralas, kosarfonas, henna kezfestes, papirmase, edenyfestes es meg vagy huszfele foglalatossag. Ezen kivul van itt bazar az itt keszult munkakbol (merthogy muvesztelepkent is mukodik), galeria, szinhaz, kiallitoterem, konyvtar, vendeghazak, etterem es meg ki tudja mi minden. Tenyleg nagyszeru hely, es kotelezo annak, akit erdekel a neprajz es nincs ideje a 4 allamot vegigjarni.

Az idojaras azert itt is kitett magaert zarora elott fel oraval (meg meg akartunk nezni ezt-azt odabent) elkezdett omleni az eso, igy eloszor a "hindu hazban", majd az etteremben vartuk, hogy elalljon. Csak modjaval sikerult ez neki, igy csepergo esoben motoroztunk haza. Nagy elmeny volt... de hala a madrasi dugoknak, meg is szaradtunk mire hazaertunk.

Kepek hamarosan!

A hetvegen nem igazan mozdultam ki, az ido sem volt jo, kedvem sem volt semmihez, nomeg irodai tennivalom is akadt, rendszereztem azt a millio dolgot, amit lattam es amiket fotoztam. Ezen kivul vasarolgattam betevo nasikat, uj ettermeket es kajakat fedeztem fel.

De minderrol holnap, mert ma nincs erom a tovabbi mesekhez.

Jo ejszakat gyerekek!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kicsit lankadni látszik az "írhatnékod". Ne tedd!
(Azért mert kevés a komment, az olvasás műxik:))

És a gasztronómiát is tessék oly alaposan részletezni, mint a kezdetekkor.

(Nem csak maszatolunk, hogy "és ettem ezt-azt".)

Csak így tovább, nagyon tetszik :)

Road Warrior írta...

Nyugi, lesz gasztronomia is rendesen.

Egyelore probalok magamhoz terni, a tegnapi iromanyom is alig sikerult befejeznem (latszik is rajta), olyan szarul voltam, mint mar regen. Nem reszletezem, de valami nagyon rettenet koszontott be nalam. Most labadozom, de ha ugy erzem mar OK, nekiulok ujra.

Névtelen írta...

nem kell beszarni :-)

hétvégén megy az itteni brigád. visznek orvosságot.

Road Warrior írta...

"nem kell beszarni"

Mar keso :))